neste

DIPS-klinikere bidrar i dugnaden mot korona

Senior kundeansvarlig i DIPS, Siv Marie Lien, er egentlig sykepleier. I krisen Norge og verden står inne i, føler hun sterkt på å ville hjelpe sine gamle kollegaer. Hun har derfor meldt seg til sykehustjeneste. Sist helg behandlet hun sine første pasienter med koronasmitte.

Siv Marie Lien tar ekstravakter på Lovisenberg sykehus som sykepleier.

kamera Siv Marie Lien er til daglig senior kundeansvarlig i DIPS, men hun er også sykepleier og tar ekstravakter på sykehus under korona-krisen.

Del denne saken:

‒ Min gamle arbeidsplass er medisinsk avdeling ved Lovisenberg Diakonale sykehus. Jeg jobbet der for åtte år siden, før jeg begynte å jobbe i DIPS, forteller Lien.

‒ I de første årene etterpå hadde jeg kontakt med sykehuset og tok vakter når de trengte ekstra folk, men nå er det fire år siden sist jeg gikk en sykepleiervakt. Derfor var det både godt og litt rart å være tilbake igjen nå.

Instinktet reagerte

Da Norge «stengte ned», mobiliserte helsemyndighetene blant tidligere helsepersonell, pensjonister og blant studenter innen helsefag. Både primær- og spesialisthelsetjenesten meldte behov for ekstra personell for å takle de scenario som fryktes, og mange trenger allerede ekstra vikarer for å kompensere for ansatte som er syke eller i karantene. 

‒ Jeg synes det ble vanskelig å sitte hjemme og vite at kollegaer der ute står i ganske så tøffe tak, og tenkte tidlig at jeg ville melde meg, sier Lien. 

Hun tok kontakt med sin tidligere leder på Lovisenberg, som umiddelbart svarte at behovet var der. 

‒ Det tar jo litt tid å få på plass papirene, men i går og i dag hadde jeg mine første vakter. Sykehuset hadde da 12 inneliggende pasienter med påvist covid-19-smitte og noen pasienter i karantene, forteller Lien. 

Det er mandag ettermiddag 23. mars. Hun lar seg intervjue mens hun sitter med bena høyt etter endt vakt, og smiler litt av seg selv. 

‒ Jeg hadde glemt litt hvor fysisk krevende det faktisk er å være sykepleier! 

Men alt i alt kjenner hun på at det er veldig godt å få bidra litt.

DIPS ønsket den DIPS-ansatte velkommen på sykepleierjobb.

 

«Det var utrolig mange man hadde lyst å gi en klem, men det var jo helt utelukket.»

Siv Marie Lien, DIPS-ansatt sykepleier i korona-tjeneste

Imponert

‒ Jeg er imponert over hvor positiv alle er, og hvor uredde de er! Sykehuset gjør om på flere avdelinger nå, og åpnet i går en egen avdeling for korona-smittede. Jeg la merke til det fine samholdet som oppstår nå. Det at alle mobiliserer. Personell som kanskje har jobbet med et smalt fagfelt i mange år, kaster seg ut i nye oppgaver.

Selv fikk hun mange positive kommentarer, og ikke minst traff hun mange gamle kjente fra tiden hun jobbet fast ved sykehuset.

‒ Vi kan vel kalle det en generell gjensynsglede. For å si det enkelt var det utrolig mange man hadde lyst å gi en klem, men det var jo helt utelukket, forteller hun og ler. 

‒ I tillegg merker jeg at jeg har savnet det å ha pasientkontakt. Det er veldig godt å kunne få bidra for pasientene i det som er en ekstra krevende og vanskelig tid, sier eks-sykepleieren som har spesialutdanning innen palliasjon.

Siv Marie Lien

Siv Marie Lien er imponert over hvor uredde og positive kollegaene i sykehuset er, tross belastningen de står i.

Ikke redd for smitte

‒ Du har allerede iført deg gult beskyttelsesutstyr og behandlet pasienter i karantene eller med smitte. Er du redd for å bli smittet selv?

‒ Jeg er ikke redd for å bli smittet på sykehuset. Smittevern er noe vi sykepleiere er gode på, og vi har strenge rutiner og utstyr for å beskytte oss. Jeg må si jeg er mye mer redd for å bli smittet når jeg er i matbutikken, sier hun alvorlig. Og viser til at vi i samfunnet ellers kan møte mange som er smittet og ikke vet det selv, eller som er smittet men trosser myndighetenes råd om å isolere seg.

Hun er glad for at hun har en fleksibel arbeidsgiver som åpner opp for at hun får bidra i denne nasjonale dugnaden. DIPS kan gi sine klinikere permisjon for å bidra i helsetjenesten, såfremt deres jobb kan dekkes opp av kollegaer og fraværet ikke går direkte ut over DIPS sine kunder. Siv Marie Lien tenker først og fremst å bidra på kveld og i helger.

‒ Min utfordring er at jeg er alene om en god del oppgaver som jeg ikke uten videre kan gi til andre, sier hun. Foreløpig vil hun derfor kun plukke vakter i egen fritid. Noe hun har bred støtte for på hjemmebane også.

‒ Jeg vil som alle måtte vurdere utviklingen. Det er klart at hvis situasjonen blir enda mer prekær, så må jeg kanskje jobbe enda mer på sykehuset. Ingen kan vel helt forutsi tiden framover nå, påpeker hun.

20 prosent har meldt seg

DIPS har totalt 55 ansatte med klinisk bakgrunn og ifølge HR-sjef Stian Sørensen er det foreløpig rundt 20 prosent av disse som har meldt seg til helsetjenesten. 

‒ Vi har åpnet for at våre ansatte med klinikerbakgrunn kan bidra i helsetjenesten hvis det trengs. 

Foreløpig har det vært mest aktuelt for de som kan gå rett inn og ta ekstravakter på kveld eller i helger, forteller Sørensen.

‒ Noen av klinikerne våre har vært så lenge ute av helsetjenesten at de nok ikke ser at de enkelt kan være en umiddelbar ressurs der. Men det er en fantastisk iboende egenskap hos disse blant oss som er utdannet innen helse, til å ville yte når det trengs. Jeg er allerede veldig stolt av å få være en del av DIPS, og det vi leverer. Det som skjer nå gjør meg ikke mindre stolt, sier han ydmykt.

Stian Sørensen er i likhet med Lien usikker på hva tiden framover vil kreve.

‒ En ting er likevel klart: Hvis det står om liv og helse og vi er nødt til å stille med flere ressurser – så stiller vi, forsikrer han. DIPS har personell med erfaring fra både spesialist- og kommunehelsetjenesten. 

Stian Sørensen er HR-sjef i DIPS og har foreløpig 11 ansatte som gjør seg klare for innsats i helsevesenet.

Del denne saken:

dips.no

Vil du holde deg oppdatert på e-helse?

  • Eksklusive nyheter
  • Motta siste nytt fra DIPS
  • Meld deg på i dag